U-värde vid fönsterrenovering

Fönstrets U-värde

Ett vanligt gammalt 2-glas fönster har ett U-värde av 2.5-3.0 W/m²•K. För de flesta fönster som ska renoveras går det att byta ut glasrutan kopplade 2-glasfönster till ett fast energifönster med isolerruta, argongas och en varm kant som är av bitumengummi som inte är termiskt ledande. Detta ger ett U-värde av cirka 1.5 W/m²•K.

Det går också att montera in en 3-glaskassett i befintlig fönsterkarm utan att husets fasad förändrar utseende.

Det går också att byta en glasruta vid renoveringen till en energlasruta. Denna ruta är cirka 4 mm tjock och minska värmeövergången samtidigt som det dämpar ljudet. Denna typ av fönsterrenovering ger ett U-värde av cirka 1.9 W/m²•K.

Vad är U-värdet för något?

Vad är U-värdet för något?

U-värde är ett mått på hur mycket effekt som transporteras från fönstrets varma sid till den kalla sidan.

U-värdet, W/m²•K, [Watt per kvadratmeter och temperaturskillnad] talar om hur många Watt [W], som är effekt, fönstret låter passera per kvadratmeter [m²] och temperaturskillnad [K] mellan in- och utsida av fönstret. Om man multiplicerar U-värdet med den totala fönsteryta i huset och multiplicerar detta med temperaturskillnande mellan utomhus. och inomhustemperatur får man den totalt effekt som strömmar ut ur. Genom att multiplicera detta vårde med tiden i timmar får du reda på hur mycket energi i kWh (kilowatttimmar) som huset har förlorat och behöver värmas upp med.

U-värdet är alltid viktigt vid en fönsterrenovering och ju lägre U-värde desto bättre.

Enkelt räkneexempel

Enkelt räkneexempel

Låt oss anta att huset har 20 m² fönster som är gamla och dessa har ett U-värde av 5 W/m²•K Temperaturen ute är -20°C och inne vill man ha +20°C. Elpriset för dagen är 2 kr/kWh.

Detta gör att energin som huset förlorar under ett dygn (24 timmar) blir 20•5•40•24 = 96000 Wh = 96 kWh. Vilket innebär att det kostar 96•2 = 192 kr per dygn att bibehålla värmen.

Genom att renovera fönstren eller byta till fönster med ett U-värde på 1.0 så minskas kostnaden till en femtedel vilket är en besparing på 0.8•192 = 154 kr på ett dygn.Allt intressant om fönsterrenoveringar

Här kan ni finna mycket intressant information och relevant fakta om fönsterrenovering men också en del kul och lustiga saker gällande fönsterreparationer.Meny - Fönsterrenovering
Till förstasidan på www.fonsterrenovering.seHögst upp på sidan om fönsterrenoveringLängst ned på sidan om att renovera fönster
Ta bort färgKitta fönsterMåla grundfärgFönsterfärg