Måla fönstret med grundfärg

Måla fönstret med grundfärg

När du ska grundmåla fönstren är det viktigt att du stryker på grundfärgen i tunna skikt eftersom färgen då står emot väta bättre. Tjocka lager med färg flagnar lättare än tunna.

För att färgen ska sitta så bra som möjligt är det också viktigt att träets fuktighet är så lågt som möjligt. Är fuktigheten i fönstret högre än 15% ska du inte måla utan vänta till träet torkat. Om du är osäker på träets fuktighet ka du använda en fuktighetsmätare.

Tips när du grundmålar fönstren:

  • Använd maskeringstejp på glaset.
  • Börja grundmåla kanter, spröjs och falsar.
  • Använd en liten rund anstrykare för detta.
  • Slipa av alla ytor med fint sandpapper efter färgen har torkat och borsta eller dammsug bort slipdammet.

Grunda fönstret med färg efter impregnering

Grundmåla fönstret

När du ska grundmåla ett fönster efter att du haft på impregneringsolja, grundolja eller linolja kan du låta oljan torka så att det är torrt på ytan men inte på djupet.

Måla med grundfärgen strax efter träet är oljetorrt på ytan så att impregneringen och grundfärgen förenas med varandra. Om du väntar för länge så minskar skyddseffekten från impregneringen snabbt. Normal torktid för impregnering med linolja är 2-4 dagar.

Grundmåla fönstren två gånger

Du ska grundmåla fönstren en andra gång. Innan du målar en andra gång ska du kontrollera också att du spacklar igen alla sprickor och andra skador med vanligt snickerispackel på insidan och latexfog på utsidan. Slipa därefter fönstret med fint sandpapper.


Allt intressant om fönsterrenoveringar

Här kan ni finna mycket intressant information och relevant fakta om fönsterrenovering men också en del kul och lustiga saker gällande fönsterreparationer.Meny - Fönsterrenovering
Till förstasidan på www.fonsterrenovering.seHögst upp på sidan om fönsterrenoveringLängst ned på sidan om att renovera fönster
Ta bort färgKitta fönsterMåla grundfärgFönsterfärg