Måla fönstret med fönsterfärg

Måla fönstret med fönsterfärg

När du målar fönster i samband med en fönsterrenovering ska du stryka på färgen i tunna skikt. Om du målar fönstret med för tjockt lager färg som flagnar färgen lättare. Måla därför två eller tre lager fönsterfärg.

Innan du börjar måla ska du rostskydda beslagen vilket du kan göra med t.ex. linolja som sedan målas över. När du beräknar mängden färg som behövs så rekommenderas du att köpa minst en burk mer än du behöver eftersom då har du färg till senare till förbättringsmålning. En liter färg brukar räcka för att måla fem fönster utan spröjs.

Ett råd är att när du tar en paus i målningen så kan det vara bra att stoppa in penslarna i en platspåse så de inte torkar och inte behöver rengöras så ofta.

Val av färg

Alla gamla fönster har målats med linoljefärg. Numer finns det flera andra typer av färg. Alla färger har sina för- och nackdelar så det gäller att du fundera på vilken färg som du vill använda.

Måla om fönster med fönsterrenovering
  • Linoljefärger är inte helt fukttäta vilket både är positivt (träet andas) men även negativt. Linolja rinner ganska bra och torkar långsamt.
  • Latexfärger fäster dåligt på fönster som tidigare varit målade med oljefärger och dessa klibbar dessutom länge.
  • Alkydfärger fungerar att använda på fönster som målats med oljefärger. Alkydfärg kan spädas med lacknafta. Nackdelen med akrylatfärg är att den inte fäster på metall men den fäster på annan färg som metallen kan målas med först.
  • Akrylatfärger fungerar bra både inom- och utomhus samt dessutom är vattenlöslig vilket gör att penslarna kan rengöras i vatten. Akrylatfärger torkar snabbt men kan inte användas på fönster som tidigare varit målade med linolja.

Allt intressant om fönsterrenoveringar

Här kan ni finna mycket intressant information och relevant fakta om fönsterrenovering men också en del kul och lustiga saker gällande fönsterreparationer.Meny - Fönsterrenovering
Till förstasidan på www.fonsterrenovering.seHögst upp på sidan om fönsterrenoveringLängst ned på sidan om att renovera fönster
Ta bort färgKitta fönsterMåla grundfärgFönsterfärg