Kitta fönster

Kitta fönstren

Ett fönster som är dåligt kittat läcker värme och får kondens lätt så därför bör du kitta om fönstret när det saknas kitt eller om kittet blivit hårt. Kitt till fönster är tillverkat av mycket krita och en del rå linolja. De normala proportionerna i kittet är 85% krita och resten linolja. Krita är kalksten (kalciumkarbonat) till övervägande del och någon procent lera respektive kvarts. Det förekommer också många olika typer av syntetisk krita i kitt och även kitt ed solrosolja eller sojaolja.

Ett kitt som har rätt konsistens ska vara smidigt att arbeta med utan att det är kladdigt och fastnar på fingrarna. Ett bra kitt ska dessutom inte skada glasrutan eller fönsterbågen och dessutom kunna avlägsnas ganska lätt om 20 år. För att kittet ska hålla längre i burken ska du undvika att det får torka genom att stänga burken men du kan också hälla lite linolja över kittets yta.

I bland behöver inte fönstret renoveras utan det räcker att reparera skadorna som kittet fått av att fåglar hackat och ätit av kittet.

Kitta ett oljat fönster

När du kittar ett fönster som har blivit inoljat med linolja fäster ett kitt med linolja bra mot fönsterbågen. Det viktiga är att kittet är av en bra kvalité när du applicerar det. Om kittet är för hårt kan du blanda i en skvätt linolja men om du upplever kittet som löst kan du tillsätta lite extra krita.

Applicera kitt med kittkniv på fönstret

Kitta ett fönster med kittkniv

När du ska lägga på kitt i kanten mellan fönsterbågen och glasrutan ska du först doppa kittkniven i kallt vatten eller linolja så att kittet släpper lättare från kniven. Bearbeta och knåda kittet med handen innan då lägger kittet på kittkniven. Sedan tar du kittet på kittkniven och drar kniven längs glasrutan/fönsterbågen. Kittet ska dölja fönsterstiften och kanten ska fasas av.

Skär till kittkanten så den blir rak och fin. Det går också att använda en spackel för att applicera kittet men då tvärt falsriktningen.

Kittrester från fönsterbågen tas bort med en trasa med lite terpentin. Kittresterna på glasrutan tas också bort med trasa med terpentin.

Det tar minst 2 veckor för ett linoljekitt att torka.

Skillnad mellan linoljekitt och syntetiskt fönsterkitt

Det klassiska linoljekittet är välbeprövat och men behöver ganska lång torktid och ska knådas innan det läggs på. Syntetiskt kitt torkar snabbare, 1-4 dygn, och behöver inte knådas. Det finns också syntetiskt kitt på tub som trycks ut med en kittspruta direkt på falsen.


Allt intressant om fönsterrenoveringar

Här kan ni finna mycket intressant information och relevant fakta om fönsterrenovering men också en del kul och lustiga saker gällande fönsterreparationer.Meny - Fönsterrenovering
Till förstasidan på www.fonsterrenovering.seHögst upp på sidan om fönsterrenoveringLängst ned på sidan om att renovera fönster
Ta bort färgKitta fönsterMåla grundfärgFönsterfärg